Noin kolmannes kaikesta maapallollamme tuotetusta ruoasta päätyy hukkaan tai hävikkiin. Kokonaisuudessaan 1.3 biljoonaa tonnia ruokaa päätyy roskiin vuosittain (Lähde: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)). Aika hurja määrä, vai mitä? Nappaa Calvon vinkit talteen ruokahävikin vähentämiseksi niin kaupassa kuin kotona!
Mitä ruokahävikki tarkoittaa?
Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka ei mene kaupaksi tai jota ei kuluteta kotona, ravintoloissa tai kahviloissa. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa, noin puolet enemmän kuin esimerkiksi kaupoissa. Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin 120-160 miljoonaa kiloa vuosittain. Tämä vastaa n. 7800 rekka-autollista ruokaa.
Yleisimpiä syitä ruokahävikin syntymiseen ovat:
- vanhentunut päiväys
- lautaselle jääneet tähteet
- pilaantunut ruoka
- ruoan valmistus yli tarpeiden
- ruokaa ei haluta syödä enää
- ruoka ei näytä pilaantuneelta, mutta ei haluta ottaa riskiä sen syömisessä
Miksi on niin tärkeää olla tuhlaamatta ruokaa?
Koska ruokahävikki tarkoittaa myös työvoiman, rahan ja arvokkaiden resurssien tuhlausta (kuten siemenet, vesi, rehu jne.), joita käytetään elintarvikkeiden tuotannossa ja kuljetuksessa.
Tällainen ruokahävikki on käsittämätöntä maailmassa, jossa 828 miljoonaa ihmistä näkee nälkää (yksi yhdeksästä) ja YK:n viimeisimpien raporttien mukaan enemmän kuin 150 miljoonaa lasta on aliravittuja.
Lisäksi ruokahävikki lisää kasvihuonepäästöjä ja edesauttaa ilmastonmuutosta. Jos heitämme ruokaa roskiin, niiden tuotannosta aiheutuvat päästöt syntyvät täysin turhaan.
Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen?
Me Calvolla olemme keränneet vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen FAO:lta, joka on YK:n kansainvälisesti toimiva erikoisvirasto, jonka tarkoituksena on vähentää nälänhätää maailmassa.
Näiden neljän yksinkertaisen vinkin avulla voit välttää ruokahävikin syntymistä jo ostoksia tehdessäsi.
- Osta ainoastaan sen verran kuin tarvitset. Helpoiten se onnistuu, kun suunnittelet viikon ruoat etukäteen. Tee lista ruoista, joita tarvitset ja koita pysyä listassa. Listan avulla et ainoastaan vältä ruokahävikin syntymistä ja tee palvelusta lompakolle, vaan pidät myös ruokavaliosi tasapainossa.
- Vältä tarjouksia. Älä hurahda tyypillisiin kolme kahden hinnalla -tarjouksiin, jos et todella tarvitse tuotteita. Loppujen lopuksi säästösi päätyy usein roskakoriin. Kaupan punalaputetut tuotteet kannattaa tietysti hyödyntää, jos niille tulee oikeasti käyttöä.
- Älä mene kauppaan tyhjällä vatsalla. Tehdyt tutkimukset osoittavat, että nälkäisenä ostetaan ruokaa yli omien tarpeiden.
- Tarkista aina tuotteen viimeinen käyttöpäivä kaupassa. Tarkistamalla päivämäärän ennen tuotteen laittamista ostoskoriin, vältät ostamasta pian vanhenevaa ruokaa, jonka todennäköisesti heität pois kuluttamatta.
Yleensä heitämme ruokaa eniten hukkaan kotona, mutta sitä voidaan vähentää seuraavien vinkkien avulla.
- Varmista, että jääkaappisi on ajan tasalla. Ei ainoastaan ruoan suhteen, joka sinun tulisi varmistaa joka viikko, mutta myös lämpötilan suhteen.
- Tarkista, että ruokaa säilytetään 1–5 ºC lämpötilassa, jolloin se säilyy tuoreena pitempään.
- Valmista ruokaa sopiva määrä. Tee ruokaa sen verran kuin tarvitset.
- Hyödynnä kaikki ruoka-aineet. Jos esimerkiksi hedelmä on päässyt ylikypsäksi, hyödynnä se leipomuksessa, smoothiessa tai valmistamalla siitä hilloa,
- Hyödynnä ruoantähteet. Nauti ruoantähteet seuraavana päivänä lounaalla tai hyödynnä niitä uuden aterian valmistuksessa.
- Ensimmäinen sisällä on ensimmäinen ulkona. Käytä jääkaapista vanhimmat tuotteet ensin. Aseta uudet ostokset aina jääkaapin takaosaan ja siirrä vanhemmat eteen.
Calvo ja ruokahävikki
Jo nimikin sen kertoo, säilykkeet säilyvät hyvin. Säilyvyyden lisäksi Calvon säilykekoot ovat pieniä, joten voit ottaa aina vain sen verran mitä yhdellä aterialla tarvitset, näin ei ruokahävikkiä synny.